Hundhjärtat

 

 

VÄLKOMMEN att adoptera hund!

Vi har många underbara pälsbollar som väntar på att få komma till ett varaktigt och kärleksfullt hem.

Stora. Små. Långhåriga. Korthåriga. Knubbiga. Långa. Gracila. Lata. Energiska. Sociala. Försiktiga. Nyfikna. Allerta. Gosiga. Vaksamma. Tokiga. Glada. Blyga. Det finns en hund för alla!

Rumänska hundar är väldigt trofasta och har dom det sociala med sig som grund är dom nästan hela vägen både coola och mentalt stabila. Stark vilja och lite säregna med en stark personlighet. Många har väldigt goda personliga egenskaper och dom älskar att bli aktiverade, få tänka och är väldigt smarta. Erfarenhet tyder på pigga, allerta, busiga, rutinsäkra och väldigt familjekära hundar. Vissa individer väljer ut sin egen favorit i "flocken" och den är tryggheten nummer 1. Hundarna är mycket anpassningsbara och brukar också acklimatisera sig fort. Inte sällan blir dom rumsrena första dygnen och anpassar sig fort till våra rutiner med koppel och promenadader även om dom saknar dessa färdigheter helt när dom kommer hit. Vaktinstinkten vaknar på olika vis och hunden får sina egna vanor. Revirsäkrar hemmet och tryggheten. Eller så bryr dom sig inte alls och släpper välvilligt in även en hundtjuv! Eller säkrar matskålen åtminstone..... Vilket det blir visar sig när hunden boat in sig ordentligt.

22491468_1510993838956551_8386710358182531842_n

Vi förskönar ingenting utan visar bilder från verkligheten. Vi är i Rumänien och inte i Sverige. Många hundhem är fattiga och saknar ekonomiska medel för att hålla hundar i toppmodern miljö. Här är det träkojor och halm som gäller. Det finns stora behov av det mesta som bra karantäner, lättstädade kennlar och isolerade hundkojor och uppvärmda kennel rum. Just nu använder man ett gammalt stenhus och sin egen bostad. Man måste prioritera foder, vaccin och mediciner i första hand. Förhoppningsvis kan vi hjälpa till lite grann genom att samla in pengar för olika projekt och genom att driva sponsor program. Behoven är så stora att det inte finns någon möjlighet för oss att hjälpa till med allt men tänket är "börja någonstans" och bygga upp något bra. Steg för steg.

45464876_2144400372279457_2897614040027103232_o

Det här är Julia en av våra sponsor hundar som hon såg ut innan vi tog ut henne från kommunens förvar. Då hade hon tillbringat 2 år där inne och var pälsäten, hade svåra hudproblem, ögon infektion, parasiangrepp och var allmänt ledsen, mager och i väldigt allmänt dåligt skick. 

00

Så här såg Julia ut 4 månader efter att hon lämnade kommunens förvar bakom sig. En helt annan hund trots att vi inte har kunnat erbjuda henne ett lyxigt hundhem. Hon bodde i en koja med halm och strosade runt i en stor flock hela dagarna. Under sommaren 2019 fick Julia ett nytt hem. Helt underbart!

Man slutar inte att fascineras av dessa otroliga hundar som har en mycket annorlunda historia och många gånger tragiska upplevelser i bagaget. Ändå har dom så mycket att ge och visar glädje och trofasthet. In i det sista. Alltid glada och tillmötesgående. Vissa lite egna och kräsna med vilket sällskap dom väljer och föredrar medan andra älskar allt och alla!

Hundens mått och storlek

Vi har inte prioriterat att ta exakta mått på hundarna då tidsshemat är nog pressat ändå på hägnen. Detta är dock inplanerat i våra rutiner framöver. Vill du absolut veta så säj till så löser vi det. I princip anges alla hundar i uppskattad vikt (cirka) och mankhöjd/storlek tex small/liten, medium/mellan eller large/stor hund.

Alla hundar som bokas kommer att bli mätta individuellt för att våra selar (krav) ska passa hunden så bra som möjligt. Läs mer om detta längre ner på denna sida.

Hundens ålder

Många av hundarna vet vi när dom är födda och hur gamla dom är. Till ex. valpar och väldigt unga hundar. Kommer dom från det kommunala hundstallet är det inte säkert att åldern stämmer. Den kan diffa både plus och minus eftersom personal/veterinär oftast inte ens bryr sig om att kontrollera tandstatus. Denna tveksamma åldersdokumentation läggs in i det centrala hundregistret och måste följa med hunden livet ut och ska även införas hundens EU-pass även om åldern är uppskattad/felaktig.. Vuxna hundar kan vara svårt att ålderbestämma om dom hittas och vi sätter då en uppskattad ålder via tandstatus. Så stirra dig inte blind på hundens födelseår i EU-passet om du adopterar en hund som kommer från kommunens förvar. Ofta stämmer den inte alls. I vår information har vi dock rättat till ev. plumpar.

Adoptionsinformation

Steg 1//

Läs igenom adoptionsinformationen noggrant och godkän våra adoptionskrav i sin helhet. Sedan fyller du i intresseanmälan längst ner på denna sida och inväntar att vi kontaktar dig vidare. OBS den elektroniska intresseanmälan är endast ett första steg för kontakt. Vi kommer intervjua dig vidare och försöka få till ett möte. I formuläret fyller du i vilken/vilka hundar du är intresserad av att adoptera.

Steg 2//

Vi kontaktar dig så fort som möjligt för ett första samtal och bestämmer en tid då vi kan träffas. Beroende på var i landet du bor och om det är möjligt. Vi går igenom adoptionen och ser över möjligheter och ev. hinder. 

Steg 3//

Adoptionsträff. Vi går igenom frågor och har en trevlig hundstund (pratstund)! Du har nu möjlighet att boka "din" hund genom att sätta in bokningsavgiften inom 5 dagar. Du har möjlighet att ställa frågor och få lite bra "tips"!

Steg 4//

Du planerar nu inför din hunds ankomst och vi börjar förbereda din hund för resa. Hunden ska via blodanalys testas (om hunden inte är testad) och vi får invänta ett resultat. Är alla prover negativa så kommer din hund att komma med första bästa transport. Är något provsvar positivt blir situationen en annan beroende på vad som felar. Har hunden tex. hjärtmask så kommer den att bli behandlad på plats i Rumänien. Du kan då själv välja om du vill boka en annan hund, vänta på din hund eller avbryta adoptionen helt. Har din hund positivt testsvar och du vill avbryta adoptionen helt återbetalas bokningsavgiften. 

Steg 5//

3 veckor före bestämd ankomstdag ska hela adoptionskostnaden vara betald. Checka av att du betalat din adoptionsavgift i sin helhet. Avbokar du din hund senare än 10 dagar (10 dygn) före ankomst dagen återbetalas adoptionkostnaden EJ.

Steg 6//

Du kommer att bli meddelad ett ankomstdatum minst 1 vecka i förväg. OBS! Vi har ingen möjlighet att rätta oss efter dina tider utan måste rätta oss efter transport och flygbolag. Här gäller det att vara flexibel alltså. 

Steg 7//

Ankomstdag. Vi träffar dig på Arlanda eller annan mötesplats beroende på hur hundarna transporteras. Du hämtar din hund och får ett adoptionskontrakt samt hundens EU-pass och övrig resedokumentation. 

Resan hem med den nya hunden.

dog-driving-car

Nu är det dags att åka hem. Tänk på att hunden du nu har ansvar för inte alls är van vid att åka bil, gå i koppel eller har någon som helst vana av dina egna vardagsrutiner. Så ta det lugnt och var uppmärksam. Se till att hunden får en lugn och bra resa.

Använd transportbur som är stadigt förankrad eller hundbur som är anpassad för bil. Säkerhetsbälte är inte att rekommendera då hundarna oftast inte är vana vid att vara selade/ sitta fast. Har du inte hundbur eller transportbur bör någon person åka med hunden i baksätet med säkerhetssele på fastsatt i nackstöd etc för att förhindra att hunden kastas framåt i bilen vid ev. krock/olycka. Alt. hunden åker bak i combi med säkerhetsnät uppsatt eller med säkerhetssele fastsatt som bälte men låter hunden ligga ner. Kolla hunden hela tiden under hemresan så den mår bra och inte trasslar in sig i sitt sele på något sätt.

När du åker hem med din hund så ser vi helst att du ÅKER RAKA VÄGEN HEM! Hoppa över osäker rastning på hemresan om det inte är nödvändigt. Behövs rastning trots allt, vik av från starkt trafikerade vägar och välj ut en lugn plats. Se till att du har både franskt koppel och sele på. Endast halsband är inte säkert nog och inget vi godkänner. Ett franskt koppel ska användas som säkerhet och tillsammans med ett "vanligt" koppel samt AO säkerhetssele. Våra instruktioner om hur du använder detta ska följas i minst 3 månader från hundens ankomst. Vi vill INTE ha några bortsprugna hundar! Var beredd på att hunden kan bli rädd och vill fly när som helst under promenaden. Kasta sig bakåt i panik eller försöka gömma sig under bilen. Släpp inte hunden med blicken och ha den nära dig så långt det är möjligt. Rasta snabbt om hunden är orolig och fortsätt sedan färden hemåt.

Väl hemma rasta hunden lätt under kontrollerade former. Franskt koppel och säkert sele SKA användas.

OBS - Har du en lugn och trygg hund kan det Franska kopplet bytas ut mot ett säkert halsband MEN säkerhetssele ska ALLTID vara på. Oavsett typ av hund.

Hundarna brukar vara trötta efter resan och många sver under hela hemresan. Låt din hund sova om den vill det. Ta med en mjuk och skön filt den kan ligga på.

Var extremt försiktig när du öppnar dörrar så inte hunden lyckas smita ut! Se till säkerheten först så hunden inte kan komma ur bilen.

Ha en lugn resa hem. Spela inte hög musik eller var för högljudd i bilen. Tänk på att hunden kan bli rädd och stressad.

Ha vatten till hands om resan hem är lång och hunden blir törstig.

Ha alltid hushållspapper och plastpåse till hands om hunden blir åksjuk.

Koppel och sele som varje hund SKA ha

Vi prioriterar säkerheten!!

Från och med nystarten så ingår ett säkerhetssele i adoptionen.  Ett s.k DH sele som i princip är rymningssäkert om det används och justeras på rätt sätt.

Du väljer själv på 2 olika modeller.

160757887-origpic-cdca70

Hurttas säkerhetssele som finns i färgen grått eller sand/beige.

 

Haqihanas som finns i svart, vinröd eller mörkare grön.

Detta sele ska användas fr.o.m ankomst och minst 6 månader framåt. Det ska kombineras med ett halsband och extra koppel.

Självklart så kan du använda dessa selar jämt! Då blir dina promenader säkra och trygga.

Självklart gäller garanti på dessa selar.  

Vi rekommenderar att alltid använda s.k DH selar el. vinthundssele, alltså sele med dubbla gjordar. Ett runt bröstet och ett runt buken/bröstkorgens slut. Dessa är i princip rymningssäkra och hunden kan inte backa, kasta sig och komma ur den om den blir rädd eller skrämd.

Hemma med din hund - STÄNG FÖNSTER OCH BALKONGDÖRR/ALTAN DÖRR!!!

Iaktag försiktighet när du kommer hem med din ovana hund. Se till den som ett litet barn. Inga balkongdörrar eller fönster öppna. Ingen ytterdörr eller altandörr som står öppen så hunden smiter ut.

TA HEM DIN HUND SÄKERT!

Det är olämpligt att transportera hem sin nyanlända hund via tåg, tunnelbana och buss då det innebär stor stress och upplevs som skrämmande för hunden. Hundarna är dessutom ännu inte vana vid att leva i den miljön och saknar oftast vana med koppel och halsband. Därför bör det undvikas särskilt om det gäller större hundar. Små hundar som kan bäras kan vara undantag. Diskutera alltid detta med din kontaktperson för att komma fram till bästa lösningen.

Då vi har tidigare dålig erfarenhet av hur man kopplar sin hund första tiden - Så vill vi understryka hur VIKTIGT det är med rätt anpassade halsband och selar!!! Därför har vi som krav att hunden under de 6 första månaderna ska bära både halsband och säkerhetssele sele med 2 koppel. För att undvika ev. panikflykt. 

Halsband, koppel och promenad

För att UNDVIKA att ovana hundar kommer loss från halsband och rymmer från husse & matte, har vi satt som KRAV att alla hundar hålls i BÅDE SÄKERHETSSELE & HALSBAND och 2 koppel  under dom 6 FÖRSTA MÅNADERNA. INGA UNDANTAG! Vi ser dock att du fortsätter att använda ditt säkerhetssele JÄMT!! 

Det är alltså FÖRBJUDET att släppa din hund lös från ankomst och 6 månader framåt! Gäller också inhägnad där en lös hund kan hoppa över. Tänk på att många hundar lätt hoppar över ett staket som är 120-130 cm högt. Även små hundar. Så inga hundar ska släppas lösa före träning av inkallning och en viss etablerad kontakt med din hund. Det kan vara bra att lära känna sin hund ordentligt och ta reda på hur den fungerar, innan du släpper den vind för våg. Börja alltid med spårlina när du tränar inkallning.

Halsbandet ska vara ställbart och sitta åt så pass att det EJ kan glida över hundens huvud utan visst motstånd. Ett s.k halvstryp kan vara att föredra om din hund är orolig och stressad. Detta halsband ska kombineras med ett SÄKERHETSSELE samt 2 koppel. 1 till halsbandet och 1 till selen. 

Denna kombination ska göra dina promenader i princip rymningssäkra. Det ska motverka att din hund kommer lös om den skulle bli rädd av någon anledning och kasta sig bakåt eller snurra runt och ta sig ur selen. Ett vanligt halsband glider av huvudet snabbt och ett vanligt sele tar hunden sig lätt ur utan större ansträngning. Många selar glider helt enkelt av hunden om den backar och så står du där med ett tomt sele i din hand.....och en rädd hund på flykt som kan vara väldigt svår att fånga in igen. Har hunden inte vant sig vid sin nya miljö och ni ännu inte lärt känna varandra ordentligt....jaa då kan en rädd och stressad hund försvinna flera mil och det kan bli ett långt och jobbigt pådrag.

Så ANVÄND DITT SÄKERHETSSELE!!

Du ska alltså vara uppmärksam när du är ute på promenad med din nya hund den första tiden!

Det är ett KRAV från våran sida att säkerhetssele och halsband kombineras i minst 6 månader.

Vill inte hunden göra ifrån sig ute den första veckan - Lugn få inte panik! Många hundar känner av revir från andra hundar och vågar helt enkelt inte göra ifrån sig.  Istället så kommer det i hallen när man kommer hem...... Då kommer ditt goda tålamod till användning! GÖR ABSOLUT INGENTING Bara torka upp och var glad ändå! Nästa gång går du samma rutt. Byt inte rutt utan gå samma till dess hunden gör ifrån sig. När hunden så till slut gör ifrån sig BERÖM MYCKET och så är det problemet ur världen. Skönt! Tänk på att din hund inte alls är van vid att bli rastad i ett koppel!

Enstaka hundar kan göra inne dom första 10-14 dagarna men anmärkningsvärt är, att dom flesta fort blir rumsrena och vissa blir det på en gång. Se till att rasta din hund ordentligt minst 4-5 gånger per dag.

Återbesök och återträff

Efter ca 6-8 veckor träffas vi igen för att följa upp hur det har gått och för att göra en uppdatering.  

11924209_937522032956630_83839157734714804_n (2)

Tänk på att hundar är flockdjur och mår bra av att leva tillsammans med andra hundar - Och umgås med andra hundar!

Alla hundar behöver träffa andra hundar och inte bara umgås med människor. Så vi förespråkar att man gärna tänker på detta och skaffar man hund ska man alltid starkt överväga att även skaffa en kompis, en andra hund eller fler! Två hundar är inte mer jobb än en. Dessutom blir flocken tryggare och hundarna har sällskap av varandra när inte du finns där. 

Har du en hund som har problem med andra hundar och hundmöten rekommenderar vi dig att ta kontakt med en kunnig hundcoach/problemutredare.

HUNDARNAS TÄNDER

En del hundar kan ha dålig tandstatus vilket är förståeligt. Ingen som kollar eller borstar deras tänder. Gatuhundarnas hårda kamp för att överleva innebär ibland stora påfrestningar på tänder och tandkött. Missfärgning och tandsten kan förekomma.

Vi kontrollerar självklart hundarnas tänder och sanerar vid behov och tar bort spruckna, trasiga och ev. kluvna tänder. Samt behandlar ev. infektioner. Har hunden mycket tandsten åtgärdar vi det.

Vi rekommenderar att du ger din hund bra foder och tandvårdstugg varje dag inledningsvis. Ge märgben att tugga på och särskilda tandvårdstugg som finns att köpa på både Ica och Apoteket. När din hund har landat hemma rekommenderar vi att du börjar med tandborstning. Då får du bort mycket smuts och tandköttet blir bättre och friskare. 

Dom flesta hundar har dock bra tandstatus.

Självklart ska du också ta ett snack med din veterinär om du känner dig osäker - Eller om du hittat något som vi missat! Tänk på att en försäkring oftast inte täcker tandskador eller tandköttsjukdom.

Äldre hundar har oftast sämre tandstatus.

 

11026134_792373644175897_2410259829966392482_n (3)

Alla hundar måste få rasta sig i frihet och få möjlighet att röra sig utan koppel regelbundet.

En hund ska inte alltid vara tvingad att gå i koppel och halsband. Rastning måste också inkludera fri lös rastning. Helst en stund varje dag. Koppeltvång gäller inte överallt eller året runt. Kolla med din kommun om du bor i tätort vad som gäller. I övrigt gäller koppeltvång i skog och mark från 15 mars till 31 augusti. Hundar får under denna tid hållas lösa vid uppsikt, kontroll och om inte hunden aviker från din uppsikt.

Har du problem med bra hundrastning i ditt område. Ta bilen eller åk kommunalt några dagar varje vecka och ta en bra rastplats i besittning. Lek och busa. Fåna dig ordentligt, kampa och lägg spår, leta köttbullar, apport och träna nyttig vardagslydnad samtidigt. Din hund kommer att älska dig och det! Att komma på inkallning och fokusera bara på dig och inget annat kommer att gå som en dans! Har du bra kontakt med din hund och är en trygg och bra ledare för din hund, så uppstår sällan några problem som tex. att hunden sticker när andra hundar dyker upp, den försvinner inte och du undviker hundslagsmål. Att vara en tydlig och bra ledare för din hund är extra viktigt om du bor i tätort med mycket andra hundar och människor att ta hänsyn till.

Har du inte kontroll på din hund ska du börja ta tag i den biten innan du släpper din hund lös där risk för hundmöten är stor.

Sovplats & vila

Hunden behöver en egen sovplats. Alla hundar sover olika. Vissa rullar ihop sig som en boll och behöver inte så stor bädd. Andra vill ligga på sidan och lägga ut benen helt. Då behövs en större bädd. Vårat tips är att inledningsvis köpa en billigare s.k ovalbädd så du ser hur din hund helst vill sova. Så kan du införskaffa en Bia bädd, sovmadrass eller snickra ihop en egen bädd senare när du ser hur mycket plats hunden helst vill ha.

Ska hunden få ligga i soffan och i sängen?

Det avgör du själv såklart. Glöm bara inte att vara KONSEKVENT! En gång i sängen ALLTID sängen. Nej i soffan ALLTID nej i soffan. Alltså för att få en lugn och harmonisk hund. Bestäm vad som gäller och håll fast vid det. Hunden förstår inte dig om den får sova i sängen ibland.....och ibland inte. Antingen eller gäller!

LÅT ALLTID HUNDEN SOVA IFRED!

Stör inte din hund om den vilar. Tala också om det för dina barn så dom förstår och lär sig det på en gång.

ADOPTIONSKOSTNAD

Att adoptera en hund via oss kostar 5 900 kr el. valfritt högre belopp plus 300 kr säkerhetssele (normalt pris i handel ca 600 kr) och gäller hundar upp till 4 års ålder. Övriga hundar 3 900 kr. Adoptionskostnaden är ingen prislapp på hunden utan en överlåtelsekostnad som ska täcka alla våra utgifter. 

Ålder enl. hundens EU-pass. Hundar uttagna från kommunala hundstall enl. resp. hunds informationssida då ålder från EU´s hundregister utfärdat i resp. kommun i Rumänien sällan stämmer med verkligheten. Så uppmärksamma att hundens ålder är uppskattad och kan vara både plus och/eller minus.

För hundar med särskilda behov gäller individuell överlåtelseavgift. Se under resp. hund.

Detta ska täcka kostnad för sterilisering, klinikbesök, vaccinationer, avmaskning, spot-on, blodtagning & test, mikrochip, EU-pass, ev. tandsanering, skrapning av tandsten och veterinärundersökning, foder, kennelavgift, transport  mm. Vi har mycket utgifter och ett ev. överskott går direkt tillbaka till hundhjälpen på plats.

Bokningsavgift för ALLA hundar är 1 600 kr och ska betalas inom 5 dagar från det att vi har en överenskommelse om adoption. Eller så betalar du hela adoptionskostnaden vid detta tillfälle. Dock är alltid 1 600 kr en bokningsdel och vid ev. avbokning av hund återbetalas ej denna del. Bokningsavgiften återbetalas EJ om du ångrar dig eller av någon annan orsak inte vill genomföra adoptionen. Detta godkänner du genom/i och med att du fyller i vår Intresseanmälan.

Om din hund inte blir godkänd för avresa (om den testas positivt) och du väljer att avstå från att välja en annan hund återbetalas bokningsavgiften med med 50 % (800 kr).

När "din" hund är bokad och bokningsavgift erlagd börjar vi förbereda din hund för resa.

Har din hund sponsorbidrag blir beloppet lägre. Ev. sponsorbidrag finns redovisat under resp. hund och dess info. OBS! Sponsorbidrag är EJ samma sak som sponsor/distanshund.

Hundens totala adoptionsavgift ska vara erlagd och bokförd på vårat konto senast inom 1 månad från bokningstillfället.

Avbetalningsplan beviljas EJ.

 

Alla hundar kan bli sjuka - Teckna bra vetrinärvårdsförsäkring!

Alla hundar kan bli sjuka. Även dom som till synes är fullt friska vid ankomst. Därför så rekommenderar vi dig att tecka en vetrinärvårdsförsäkring så du har möjlighet att behandla och vårda din hund, på bästa sätt om olyckan skulle vara framme.

Så snart du kan tar du med dig din hund till din vet och ber om ett friskintyg. Detta skickar du till ditt försäkringsbolag och får sedan en försäkring, som täcker en hel del man som hundägare kan råka ut för.

Det kan röra sig om hudåkommor, magbesvär, infektioner, allergi och ibland mer allvar som kräver inneliggande klinik vård och operation.

I dagsläget har föreningen ingen möjlighet att hjälpa till ekonomiskt där familjen saknar en vet.vårdsförsäkring.

Så tänk på hur viktig detta är!

Checklista//

## Hundarna ska vara mikrochipade

## Hundarna ska ha giltigt EU-pass

## Hundarna ska grundvaccineras mot rabies

Våra hundar är dessutom//

## Självklart grundvaccinerade inkl. kennelhosta

## Avmaskade mot rävens dvärgbandmask

## Självklart är ALLA hundar steriliserade.

## Testade mot/för hjärtmask, borelia och fästinginfektioner (lyme, erlichia canis, erlichia ewingii) samt parvovirus.

Vi testar också mot/för Sandflyinfektion (leishmania) mot en en extra kostnad om du vill det.

Vad som gäller för just din hund får du läsa om under resp. hunds info.

Hundarna testas innan dom reser till Sverige.

Vi kommer att kombinera både marktransport och flyg. Flyg går fortare men är mer stressfullt för hundarna. Marktransport tar längre tid men hundarna åker med fullständig tillsyn och kan rastas, äta, vattnas under hela resan. Vilket är en stor fördel. Dessutom åker dom tillsammans med någon dom känner sig trygg med. Alltså en behagligare resa på så vis.

 På en flygresa åker hundarna i godkända transportburar och ankommer till Stockholm/Arlanda.

Hundarna kan ha sporrar

Många hundar har sporrar. Att avlägsna sporrar på äldre hundar kan vara knepigt så det brukar inte komma på tal om inte hunden ständigt gör sig illa. Dom flesta hundar lever normalt med sin/sina sporrar. Mest förekommande är sporren som sitter på insidan strax ovanför mellanfotsbenet men kan också förekomma på strålbenet.

Hundar kan ha både 1 och 2 sporrar på samma ben.

Det är viktigt att tänka på att du bör hålla dom korta och trubbiga (för att hunden inte ska fastna i något och riva upp sig) Vi rekommenderar sporrklippning regelbundet och du tar bort spetsen. Fila gärna också.

Äldre hundar som omhändertas kan ha långt växta sporrar. Dessa växer då naturligt i en kringla. Oftast så stör detta inte hunden på något vis och skyddar den samtidigt mot ev. fläk/skador. Det är inte så vanligt men kan ändå förekomma, därför tar vi upp det. Dessa sporrar klipper vi ner/bort innan hunden kommer. Anser vår veterinär att sporrar bör avlägsnas gör vi det innan hunden anländer. 

 

Hundens kök

 Alla hundar är olika och därför kommer hundens kök vara individuellt. Beroende på vad den tycker om att äta och vad den behöver ha. Vissa hundar kräver specialfoder för att fungera och må bra och hålla sig friska.

Det finns en uppsjö av produkter på marknaden som alltid. Prova dig fram till det som fungerar bäst för dig och din hund. här under kan du ta del av några sorter som har visat sig "gå hem" rent smakriktigt hos i alla fall Rumänska hundar som testat diverse märken som finns på marknaden (jourhundar har bla. varit testpanel under en 3 års period).

Du väljer självklart själv vilket hundfoder du ska ge din hund. På hundhemmet utfodras hundarna enbart med torrfoder.Så dom är inte bortskämda och brukar äta det man bjuder. Efter en tid kan dom börja testa dig för att försöka få andra godbitar och sätter sig vid matbordet. Hur du vill förhålla dig till det bestämmer du själv. Tänk bara på att vara KONSEKVENT i din hunduppfostran. Inget tigg vid matbordet ska ALLTID gälla om man nu vill ha det så!

Många vill ge sin hund mat flera gånger om dagen.

Det är självklart individuellt. Ger man för ofta hinner inte hunden bli hungrig och brukar lämna matskålen. Det bästa är att ge hunden mat 1 gång varje dag. En rejäl portion med något som uppskattas. Där mellan kan man sedan ge tex. hundtugg, kex eller varför inte morötter till hundar som gillar det!

Man får prova sig fram lite i början till dess man hittar rutiner som verkar passa.

Kör du ändå fast..... Vänd dig till din kontaktperson som kan ge dig lite goda råd & tips!

LÅT ALLTID HUNDEN ÄTA IFRED!

TA ALDRIG BORT EN MATSKÅL FRÅN EN HUND SOM ÄTER!

LÄR DINA BARN DENNA ENKLA REGEL PÅ EN GÅNG!

Hundens klimatsmarta & gröna kök

En känslig fråga men värd att ta upp. 

Är du själv vegetarian eller vegan så spelar självklart valet av hundfoder en stor roll. Det finns bra torrfoder på marknaden som är utformat med alternativa proteinkällor och helt utan kött. Vi har dock inte testat dessa (kanske borde!?) och saknar någon närmare analys. Men för dig som tänker längre bakom torrfoder och dess uppkomst och vill minska din positiva påverkan på köttindustrin, ja då kan du istället gå över till torrfoder baserat på fisk. Det brukar dessutom vara ett aptitligt val.

Tänker du mer på klimatet så är foder baserat på fågel över lag det bästa valet. Tex kyckling och kalkon.

Vill du tänka klimatsmart så går rena köttprodukter från nöt, gris och lamm bort helt. Undantag produkter från vilt.

Huruvida hundar SKA äta kött eller inte. OM hundar verkligen mår bra av vego foder och vad som är bra eller inte.....ja det kan diskuteras. Som hundägare väljer du såklart själv vilket foder du vill att din hund ska äta så länge den mår bra. Det är inget fel i att vara tveksam till foder baserat på kött när man själv är vegetarian. Vissa kanske rent av tycker det är jobbigt att servera sin hund och hantera men du behöver inte ge hunden enbart kött. Gå över till torrfoder med fisk istället och variera mellan det och vego foder. Eller använd vego foder om din hund gillar det. Valet är ditt!

Att hundar är köttätare råder väl inget tvivel om. Att dom är naturliga jägare precis som ett lejon eller en katt. Det vittnar deras tänder om. Deras sylvassa hörntänder används för att slita loss köttstycken. Men våra tamhundar behöver sällan jaga och deras hörntänder används inte på samma sätt hemma hos oss som ett lejons ute på savannen. Vi bjuder dom små godbitar i kulform och tuggben då och då. Väldigt sällan en hel djurkropp. Så huruvida köttets proteiner skulle vara/eller är bättre för en hund, än proteiner från växtriket låter vi var och en bedöma själv. 

Hundens matvanor

Din hund kommer att testa dig i matfrågan så var beredd på både matvägran och sura miner. För det mesta löser det sig och ni hittar ett foder som passar er.

Har hunden dålig aptit prova att mixa torrfoder med tex. lite matrester eller burkmat. Lite sås och varmt vatten över torrfoder brukar ta fram doft och hunden blir genast intresserad!

Låt hunden vänja sig vid att äta sitt torrfoder. Mixat med annat eller ej.

Ge inte hunden ständiga mellanmål och godsaker. Då blir den inte hungrig och kommer till slut rata sitt torrfoder helt.

Ett mål mat om dagen och lite kex, något belöningsgott under dagen, räcker gott och väl. Självklart ger du din kompis flera mål om dagen om du tycker det är bättre.

Undvik att ge hundar chocklad och jordnötter som kan vara väldigt farligt.

Hunden med fri tillgång

Det vi rekommenderar mest och efter egna tester tycker funkar bäst!

Hunden har fri tillgång till en fylld matskål och äter när den själv vill och när den är hungrig. Väldigt bra om du har en hund som lätt blir stressad eller "uppåt". Den lugnar sig själv genom att gå och äta lite då och då.

En annan fördel är att hunden själv styr mängden den behöver äta så hur konstigt det än låter med fri tillgång så går det åt mindre foder än om du portionerar den. Inledningsvis kommer hunden äta mer eftersom den är van vid att "tömma" matskålen och inte vill dela med sig. Men ganska snabbt så lär den sig att maten tar inte slut och lämnar skålen trots att det finns mat kvar. Fri tillgång är också super om du har flera hundar (som funkar på samma foder), bara fylla på skålen/skålarna när det börjar tryta. 

Självklart finns undantag med hundar som tex går på specialkost.

Hundar som äter för fort

Ja dom som nästan slukar hela matskålen och inte tuggar en bit!

Det finns speciella matskålar som hindrar detta men det finns också andra knep. Har du en hund som formligen slänger i sig maten beror detta ofta på stress. Att dämpa stressen vid måltiden kan då vara bra. Först och främst låt hunden äta ifred.

Tillsammans med hundens huvudmåltid så lägger du i bitar av annat från hushållet. Det kan tex vara råa grönsaker, bröd, kall potatis, morötter, pasta eller annat som finns till hands. Gör lagom stora bitar som inte är för stora och lägg gärna i sånt som du vet att hunden INTE gillar. Blanda i matskålen med ordinarie foder och låt hunden äta. Den kommer att börja sortera och undersöka och få lite "problem" med vad den ska välja eller avstå...... Detta leder till minskat stress och hunden äter mer harmoniskt.

Att lägga annat i matskålen vid varje måltid påverkar alla hundar positivt. Lägg alltid i någon matrest om du har lite morot, potatis, äppelbit eller något annat. Hunden mår bra av att få välja ut det den vill äta och minskar oro och stress.

Självklart ska du bara ge den sånt som inte är skadligt och bara några bitar. Det är inte meningen att ta över hela måltiden.

Du kan tex ge;

 

 

 

 

 

 

Har du FUNDERAT igenom detta NOGA?

Har du funderat över hur din situation ser ut och om den passar också för en hund?

Vilken funktion ska din hund fylla?

Är tidpunkten rätt?

Har du den tid, erfarenhet och tålamod som krävs?

Har du HÖGA krav och FÖRVÄNTNINGAR på din blivande hund?

Om du har det ska du avstå från att adoptera en hund. Våra hundar är då inte lämpliga för dig.

Våra hundar är inte födda i en varm och ombonad valplåda där tiken övervakas med omsorg från en husse & matte.

Dom är inte heller uppfödda under regelns alla konster och med valpgröt från Royal Canin.

Dom flesta lyssnar inte ens till sitt namn och har aldrig burit ett halsband i läder, runt sin hals.

Dom har aldrig upplevt att få sova i en biabädd eller få känna värmen från ett varmt hem.

Dom vet inte hur man tigger vid ett köksbord.

Att få vandra på en grön gräsmatta kan vara första gången.

Att få ett ben att gnaga på lika så.

Att få en klapp och ett torrt kex kan vara magi.

Att få vara med en människa och få kärlek istället för svek....

Kanske dom här hundarna aldrig kommer att få uppleva.

Vad vi vill säja med detta och vad vi vill att du ska tänka på. Innan du bestämmer dig.

Du MÅSTE ha tid, tålamod, empati, engagemang och massor av kärlek för att ta dig an en Adoptivhund och knyta ihop era band på bästa sätt.

Många av våra hundar har haft det tufft. Ja tuffare än man kan tänka sig.

Dom har fått svälta. Människor har sparkat efter dom. Dom kan ha fått stenar slängda efter sig. Hundslagsmål är inte ovanligt.

Många har träffat och blivit utsatta för hundfångare vilket medför både psykiskt och fysiskt lidande.

Hundfångare arbetar mekaniskt och tar ingen hänsyn till vad dom utsätter hundarna för. I våra ögon sett inget annat än djurplågeri, onödigt våld och tortyr.

Dom hamnar på ett kommunalt hundstall och blir vanvårdade. Dör av sjukdomar utan vare sig behandling eller uppmärksamhet. Hundarna får inte ens möjlighet till en human avlivning.

Dom som inte hamnar i kommunens hundstall lever ett farligt och otryggt liv på gatan eller utanför stan. Sjukdomar och skador. Parasiter och infektioner drabbar dom. Dom har svårt att hitta mat. Dom har svårt att hitta skydd om vintern och kurar ihop sig i snöstormarna.  Dräktiga tikar leter desperat efter gömställe att föda sina valpar på. Många gånger är den utvalda platsen mer olämplig än lämplig..... Valpar plågas och dör i parvovirus och även många yngre hundar lider svårt och dör av valpsjuka. Som tyvärr är utbrett i Rumänien pga. att det inte finns ett utarbetat vaccinationsprogram. Inte alla hundar som hålls för sällskap blir vaccinerade.

Parvovirus är också utbrett och svårt att få bukt med även efter sanering eftersom viruset överlever flera år i marken. Så särskilt kommunens upptagningsplatser för lösgående hundar är en väldigt stor smittospridare och ovaccinerade hundar med dåligt immunförsvar, sjuka, utmattade och valpar, blir i princip smittade/infekterade direkt.

Vissa hundar får hjälp av volontärer men oftast avlider dom trots bra och effektiv behandling. Men ett fåtal av alla tusentals hundar har tur..... Och dom får den hjälp dom behöver och överlever både gatans våld och faror och överlever också kommunens tortyrkammare. Dom är lyckligt lottade och får komma till ett hundhägn. Ett hundhem som ger mat och trygghet. Även om det är torftigt så är det långt mycket bättre än det liv dom kommer från.

På hundgården får dom i alla fall mat, vaccin, avmaskning och den vård dom behöver.

OCH dom får en klapp då och då!

Dom få stunder dom viftar på svansen av ren och äkta Glädje!

Så det du ska tänka på är att din adoptivhund behöver dig till 199 % - Och du ska kunna ge den det stöd den behöver.

Även om det går bakåt och åt fel håll. Ibland blir det 2 steg bak och 1 fram. Bara kämpa på med gott humör!

Hundarna har bott i en hundgård mer eller mindre under hela, vissa delar av sitt liv. Dom är vana vid att kissa där det passar och dom skäller och hoppar runt hur dom vill. Dom sover på trägolv och halm. Ligger på gruset. På plåttaket till kojan eller i halmen i kojan. Dom blir i princip aldrig kopplade. Dom kan inte "vacker tass", "gå fot", "sitt", "vänta" eller kommer när du ropar. Många av dom lyssnar inte ens till sitt namn. Eftersom dom aldrig får den uppmärksamheten. Den individuella tiden för var och en existerar inte. Bara en kort stund då och då. En snabb klapp. En snabb koll.

Det är du som måste lära din nya hund och det är du som måste få hans förtroende! Då kommer det att lyckas. Utgå från att du har fått hem en förväxt valp som är både ouppfostrad och har lite annorlunda beteende. Han kanske hoppar upp på ditt köksbord. Ja det är väl taket på en hundkoja - Eller!? Han kanske kissar på dörrkarmen. Ja det är väl ungefär samma vägg som jag haft på min koja - Eller!? Han kanske river ner dina blommor och hoppar upp i ett fönster. Ja i hundgården gör vi så för att speja ut över området! Eller så går ALLT så fruktansvärt bra så man har svårt att förstå......att han faktiskt kommer från en hundgård och aldrig, ALDRIG i sitt tidigare liv gått över en tröskel in i ett ombonat hem.... 

När vi tagit emot din INTRESSEANMÄLAN.

Kontaktar vi dig så fort vi bara hinner. Vi har som mål att ta kontakt med dig inom 24 timmar.

Vi går igenom din intresseanmälan och ditt val av hund och minst 1 reservhund. Vi bokar och sätter upp en tid för att träffa dig och göra ett hembesök. I största möjliga mån. Ibland blir avståndet för stort och vi får ta till andra alternativ. Har vi ingen möjlighet att träffa dig innan hunden anländer så kommer vi att planera in ett hembesök inom 2 månader från hundens ankomst.

Förhoppningsvis så leder vårat samtal till att en hund blir bokad och att det finns med minst 1 reserv kandidat. Efter att vi träffat dig så betalar du in din bokningsavgift. När den är bokförd på vårat konto börjar vi förbereda hunden för resan till Sverige. Nästa steg blir att avvakta testresultat.

Är "din" hund utan anmärkning fortsätter förberedelser inför avresan. Tex. går man igenom hunden. Den får bada och öronen rengörs. Man kollar klor och sporrar.

Hundarna får sina pass utskrivna och strax före resan får dom spot-on, avmaskning och deras hälsostatus kontrolleras.

Allmänt om adoption

Det du först och främst ska tänka på när det gäller att adoptera en hund från ett annat land och som kommer från helt annat förhållande. Är att du måste ha tålamod och inte kan kräva eller anta att hunden ska uppföra sig och betee sig exemplariskt.

Hundarna är oftast födda "på gatan". Under en bil på parkeringen. På en bakgård. I en park. Under en buske. Eller annan plats dit tikar söker sig skydd för att föda. Andra hundar har redan levt en period på "gatan" med allt vad det innebär. Och vissa hundar har infångats av hundfångare och bott på ett kommunalt hundstall. Vilket oftast medför stort lidande för alla hundar. Några få har turen på sin sida och blir omhändertagna av volontärer och får komma därifrån.

Sedan bor dom på ett bättre hundhem som drivs av volontärer. Dessa hundhem eller hägn som dom kallas för är inga lyxiga kennlar på något vis. Volontärer är precis som du och jag. Vilken Svensson som helst. Skillnaden är att dom hittar hundar utanför dörren och vart dom än befinner sig, så finns det alltid en hund som behöver hjälp. Har man liten lön och lever fattigt och veterinärräkningar som stiger är det svårt att klara detta på egen hand. Det är också svårt att blunda för ett djur i nöd.... Så därför behöver dessa volontärer stöd och support.

Där får hundarna mat och vatten. Dom blir vaccinerade, steriliserade och får vård om dom blir sjuka. Många blir också adopterade och får nya hem i bla. Sverige, Finland, Norge, Danmark, Storbritannien, Holland, Tyskland, Schweiz, Österrike, Frankrike och Italien.

Sverige, Storbritannien och Tyskland står för dom flesta adoptioner inom EU. Tyskland i en klass för sig med överlägset högt antal adoptioner och stort ekonomiskt stöd till Rumänska hundar och hundhem.

 Så se dig själv som en "hundräddare" i första hand. Och en "skaffa hund" person i andra hand. Då faller bitar bättre på plats!

Våra hundar har alla bott på hundgården och är vana vid det livet och den jargongen. Dom sover i en träkoja och ligger på halm. Dom vistas ute dygnet runt. Året runt. Dom utfodras i grupp och konkurrerar om maten. Dom går i princip aldrig kopplade. Dom är inte vana vid leksaker och dom har inte gått någon som helst "vardagslydnad". Dom hoppar på dig och hälsar på sitt sätt!

Allt detta väl värt att tänka på. Då det gör vardagen med din adoptivhund lättare att förstå!

Dom flesta hundar acklimatiserar sig dock otroligt snabbt och bra. Man blir överraskad och förvånad över att det går så smidigt!

Hunden lär sig koppelgång fort och kommer snabbt in i dina rutiner. Vi rekommenderar varmt att sätta in vettiga rutiner redan från start. Planera i god tid gärna innan hunden kommer! Det underlättar enormt och hunden lär sig mycket fortare. Du visar den lugnt och försiktigt i början om vad som gäller och snart förstår hunden vad som är rätt och fel. Och vad man vill och vad man inte vill.

Hundarna har oftast noll koll i början. Dom har förmodligen aldrig varit in i en människas "hundgård" - Så här kan köksbordet vara taket på kojan. Diskbänken och spisen kan få tass och slickbesök.... Passa heta kastruller och hett vatten på spisen! Bordsben, soffhörn och dörrkarmar kan bli "kisstolpe". Mattor, skor och annat KAN bli väl undersökt och ibland så pass till oigenkänlighet......Så plocka gärna undan det du är extra rädd om första tiden och vi rekommenderar att du begränsar hundens utrymme den första tiden. Låt det tex. vara fritt fram i kök och hall först och öppna upp mer utrymme när hunden lärt sig att hålla sig torr och utföra sina behov utomhus. OBS Viktigt!! STRAFFA ALDRIG HUNDEN OM DEN GÖR OLYCKOR INOMHUS!!! Det är inget som hunden förstår utan tvärtom så blir det värre. Se till att rasta hunden ordentligt istället och gå ut flertalet tillfällen under första tiden. OCH KOM IHÅG ATT BERÖMMA din hund ordentligt och helst överdrivet mycket i början. Då får du en hund som GILLAR att göra sina behov utomhus! Och en hund som kommer tycka att du är intressabnt som vän och resurs.

 

 

ADOPTIONSKOSTNAD

Att adoptera en hund via oss kostar 5 900 kr el. valfritt högre belopp och gäller hundar upp till 4 års ålder. Övriga hundar 3 900 kr. Adoptionskostnaden är ingen prislapp på hunden utan en överlåtelsekostnad som ska täcka alla våra utgifter. 

Ålder enl. hundens EU-pass. Hundar uttagna från kommunala hundstall enl. resp. hunds informationssida då ålder från EU´s hundregister utfärdat i resp. kommun i Rumänien sällan stämmer med verkligheten. Så uppmärksamma att hundens ålder är uppskattad och kan vara både plus och/eller minus.

För hundar med särskilda behov gäller individuell överlåtelseavgift. Se under resp. hund.

Detta ska täcka kostnad för sterilisering, klinikbesök, vaccinationer, avmaskning, spot-on, blodtagning & test, mikrochip, EU-pass, ev. tandsanering, skrapning av tandsten och veterinärundersökning, foder, kennelavgift, transport  mm. Vi har mycket utgifter och ett ev. överskott går direkt tillbaka till hundhjälpen på plats.

Bokningsavgift för ALLA hundar är 1 600 kr och ska betalas inom 5 dagar från det att vi har en överenskommelse om adoption. Eller så betalar du hela adoptionskostnaden vid detta tillfälle. Dock är alltid 1 600 kr en bokningsdel och vid ev. avbokning av hund återbetalas ej denna del. Bokningsavgiften återbetalas EJ om du ångrar dig eller av någon annan orsak inte vill genomföra adoptionen. Detta godkänner du genom/i och med att du fyller i vår Intresseanmälan.

Om din hund inte blir godkänd för avresa (om den testas positivt) och du väljer att avstå från att välja en annan hund återbetalas bokningsavgiften med med 50 % (800 kr).

När "din" hund är bokad och bokningsavgift erlagd börjar vi förbereda din hund för resa.

Har din hund sponsorbidrag blir beloppet lägre. Ev. sponsorbidrag finns redovisat under resp. hund och dess info. OBS! Sponsorbidrag är EJ samma sak som sponsor/distanshund.

Hundens totala adoptionsavgift ska vara erlagd och bokförd på vårat konto senast inom 1 månad från bokningstillfället.